Blodtryksmåling

Man regner med, at der i Danmark bor over 1 million borgere med et forhøjet blodtryk. Af disse er 350.000 uvidende om det. Problemet er, at mange af disse ikke har symptomer på forhøjet blodtryk og derfor ikke får det tjekket. Det handler om, at få nedbragt sit blodtryk så hurtigt, som muligt, så man ikke går rundt med forhøjet blodtryk forlænge. Det er heldigvis rimelig simpelt, at undersøge sit blodtryk dette kan gøres med en såkaldt blodtryksmåler.

Er du i risikogruppen?

Det er muligt, at købe en blodtryksmåler til privat brug. Det anbefales, at specielt mennesker i en af risikogrupperne sørger for, at tjekke deres blodtryk jævnligt. Risikogrupperne inkluder: folk over 50 år, folk der lever usundt (ryger, spiser fed mad, dyrker for lidt motion osv.), folk med forhøjet kolesterol, folk med diabetes og folk der har familiemedlemmer med hjertekarsygdomme. Hvis du kan sige ja til flere af følgende udsagn kan du meget vel være i risikogruppen for forhøjet blodtryk.

Da det er vigtigt, at få tjekket blodtrykket ofte, såfremt man er i en af risikogrupperne, bør man overveje, at anskaffe en blodtryksmåler. Det kan godt være rimelig besværligt, at løbe til lægen hele tiden for, at få mål sit blodtryk. Man kan få en blodtryksmåler for et meget lille beløb og så kan det bruges mange år frem.

Få hurtigt svar

Desuden kan en blodtryksmåler hurtigt give dig et svar på hvorvidt du har et forhøjet blodtryk. Du skal heller ikke være bange for ikke, at kunne bruge din blodtryksmåler. Normalt når du køber en blodtryksmåler følger der en detaljeret beskrivelse med for hvordan du anvender dit apparat.

Du skal holde dig i ro 5 minutter før du bruger din blodtryksmåler og det er vigtigt, at du forholder dig i ro under målingen, ligesom du bør sidde eller ligge ned imens. Derudover er det også vigtigt, at du hverken spiser eller drikker imens du bruger din blodtryksmåler.

Det er også vigtigt, at du én gang hvert eneste år sender din blodtryksmåler til kalibrering ved producenten. Der vil ofte i den manual der følger med blodtryksmåleren være beskrevet hvordan du griber dette an. Ved en kalibrering sørger producenten for, at blodtryksmåleren stadig måler korrekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *