pulsens vej

KOL patienter kan med fordel benytte et pulsoximeter. Patienter med KOL er mennesker der lider af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, der altså bliver forkortet KOL. Det er umuligt at helbrede KOL som situationen er i dag, men en hel del af dem der har udviklet KRONISK OBSTRUKTIV LUNGESYGDOM på grund af rygning kan forsinke udviklingen af KRONISK OBSTRUKTIV LUNGESYGDOM med et rygestop. For Patienter med KOL er det meget vigtigt, at have kendskab til at der altid bliver sendt ilt med blodet rundt i kroppen, ligesom det selvfølgelig også er meget vigtigt for alle andre.

Med pulsoximeteret er det sandsynligt at måle mængden af hæmoglobin i blodet, som er det protein der transporterer oxygenen med rundt i blodet og til vævet. Hvis der ikke er tilstrækkelig ilt til stede i blodet, vil mængden af hæmoglobin på samme måde også falde. Svaret på dit pulsoximeter vil komme ud i SpO2, som altså kan fortælle dig om mængden af ilt i blodet. Denne værdi vil almindeligvis ligge imellem 95 – 99 %, men det er langt fra unormalt at man ser værdier ned til 90 %. Du kan evt. tage en snak med sin læge hvis du tænker, at dine værdier ligger forholdsvis lavt. Du bør også være opmærksom på, at kontakte doktor hvis indholdet af SpO2 pludselig falder meget i henhold til det almindelige niveau.

Det er let at anvende et pulsoximeter, alt du skal lave er at fastgøre instrumentet på en finger. Der medfølger altid en brugervejledning der fortæller hvorledes du præcist bruger sit pulsoximeter, men det er meget ligetil. Når dit pulsoximeter er sat fast på fingeren starter det, at måle din puls. Ens pulsoximeter måler pulsen ved hjælp af små censorer der kan mærke sig frem indtil blodet begynder at pumpe. Mens pulsen måles, er ens pulsoximeter også i gang med, at kigge efter mængden af ilt i blodet, det kan gøres via en ting så simpelt som lys. Ved at sende lys med en specifik bølgelængde er det en realitet, at finde indholdet af ilt i blodet, det kan gøres ved at se på hvor stor en del af lyset der bliver absorberet. Man bør ikke være nervøs for at anvende sit pulsoximeter da det på ingen måder er smertefuldt, at benytte pulsoximeteret det værste kan være, at det strammer en lille smule om fingeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *