skopet til øret

Dit legeme lyver ikke, på trods ad du måske selv tænker, du har det godt. Med et otoskop kan en læge finde gemte problemer i dine øregange. Det kan f.eks. være en sprængt trommehinde, betændelse i ørekanalen eller lignende. Et otoskop er et lægevidenskabeligt værktøj, som giver doktorerne lejlighed for at se ind i sine patienters ører, og i smag med både kan bruges på mennesker og dyr. Otoskopet er udformet i et enkelt design, som tillader doktorerne at anvende dette i flere forskellige situationer – og altså ikke kun til at undersøge patientens øregang.

Et otoskop er et ganske enkelt  værktøj, som ligner en lille cykelpumpe eller lommelygte på afstand. Størstedelen otoskoper er udstyret med et skiftbart hoved, som af hygiejnemæssige årsager skal udskiftes, når otoskopet har været i brug. Disse hoveder, vi også kan kalde mundstykker, kan fås i forskellige størrelser, og det er yderst vigtigt, fordi forskellige mennesker har forskellige øregange. Børn har fx bittesmå øregange, og altså skal man i den forbindelse anvende et lille hoved. Otoskopet kan med det rette tilbehør tilmed benyttes til at undersøge patientens hals eller næse.

Nu ved du en smule mere om, hvordan et otoskop ser ud, og hvad det kan benyttes til. Men hvordan er det så lige, et Otoskop fungerer? Et otoskop benytter en lyskilde og et enkelt forstørelsesglas, som gør det nemmere at lokalisere de 100 % små problemer i øregangen. Otoskoper fås også i højere og langt mere avancerede formater, men otoskopets grundlæggende funktion er ens – uanset størrelsen. I dag findes otoskoper desuden med fiberoptisk Xenon-teknologi, som viser en endnu mere ensartet belysning af ørekanalen.

Når man køber et otoskop, er det meget vigtigt, at man prioriterer kvaliteten højt. I lighed med med alle mulige andre lægevidenskabelige værktøjer, der har med menneskets allermest følsomme steder at gøre, spiller otoskopets kvalitet en vigtig rolle. Det er ydermere vigtigt, at du ikke benytter et otoskop, ifald man ikke har nogen anelse om, hvordan det skal bruges. Der er risici forbundet med at rode rundt i øregangen, hvor især trommehinden udgør et følsomt element. Men det giver sig selv, da det er næsten umuligt at diagnosticere problemer alene ved brug af et otoskop, ifald du ikke er i besiddelse af et indgående kendskab til menneskets fysik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *